UZM. DR. ÇAT: “BOL SU TÜKETİN. SUYUN YERİNE BAŞKA İÇECEKLER KOYMAYA ÇALIŞMAYIN”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, sıcak havanın şiddetini artırdığı bugünlerde vatandaşların sıcak havadan korunmaları için beslenmeden giyime kadar birçok maddede bilgilendirdi. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat, bol sıvı tüketimi, ağır yiyeceklerden kaçınma, mineral yoğunluğu yüksek gıdalara yönelme, 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmaktan kaçınılması gibi konular üzerinde Mersinlilere uyarılarda bulundu.

Çat: “Kişilerin yaz aylarında su tüketimini artırmaları gerekiyor”

Çat, zorunlu olmadıkça güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınılması gerektiğini ifade ederek, “Eğer zorunlu olarak çıkması gerekiyorsa güneş kremleri, şapka gibi koruyucular kullanmaları, ayrıca güneş gözlüğü mutlaka takmalarını öneriyoruz. Olabildiğince gölgeden gitmelerini ya da klimalı yerlerde bulunmalarını öneriyoruz. Mümkün olduğu kadar odalarını havalandırmalarını öneriyoruz. Susamasalar bile yaz dönemlerinde terleme ile beraber içtikleri su miktarında artış öneriyoruz. Eğer tuz yemelerine engel bir hastalık yoksa kişilerin tuz tüketiminin de bir miktar arttırmaları önerilir. Kişilerin yaz aylarında su tüketimini arttırmaları gerekiyor” dedi.

Su ihtiyacının başka içecekler ile karşılanmaması gerektiğini bildiren Uzm. Dr. Çat, ”Özellikle çay, kahve içmek insanların su tüketimini azaltıyor. Kişilerin buna karşılık özellikle kafeinli içecekler ya da alkollü içecekler tüketmesinde su ihtiyaçları daha da artıyor. Bunları suyun yerine koymamak gerekiyor. Ayrıca mineralli sular da yine yaz aylarında en çok tüketilmesini önerdiğimiz içecekler. Yağlı yiyeceklerden uzak durup sebze, meyve, gibi daha hafif yiyecekler yenmesini öneriyoruz. Kişilerin kronik hastalıkları varsa buna özel diyetlerini uygulamaları gerekiyor. Çok fazla yemek yememek gerekiyor” diye konuştu.

“Güneş geçirebilir kıyafetleri tercih etmemeliyiz”

Kişilerin özellikle geniş ve ince kıyafetler tercih etmesinin önemine de değinen Çat “Güneş geçirebilir kıyafetleri tercih etmemeliyiz. 11.00-15.00 arası denize girmememiz gerekiyor. Güneş ışınlarının en dik olduğu zamanlarda özellikle çocuk ve yaş almış vatandaşlarımızın bu saatlerde kesinlikle denize girmesini önermiyoruz. Sahilde oturuyorlarsa da mutlaka şemsiye altında gölgelik bir alanda bulunmalarını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Çat, sıcak hava kaynaklı bayılma ya da güneş çarpmasında yapılması gerekenleri anlatarak, “Bunun en büyük nedeni terlemeyle çok yoğun bir şekilde sıvının atılıp vücudun susuz kalması. Böyle bir durumda kişinin yanına yaklaşıp öncelikle onu güneş olmayan bir alana çekmemiz gerekiyor. Travmatik bir şey değilse, sıcağa bağlı bir durum olduğundan eminsek onu öncelikle gölgelik bir alana almalıyız. Üzerindeki kıyafetleri gevşetmemiz gerekir. Eğer bilinci açıksa ona sıvı desteği verebiliriz. Eğer bilinci kapalıysa da hemen 112’yi arayarak hastaneye gitmesini sağlamalıyız” dedi.

“Bol su tüketin. Suyun yerinde de başka içecekler koymaya çalışmayın”

Çat; yorgun, bitkin ve kaslarda kramp hissediliyorsa vatandaşların su tüketimini artırmaları gerektiğini hatırlatarak, “Bu tür durumlarda kendimizi serin bir yere almalıyız. Eğer kendimizi hala halsiz ve bitkin hissediyorsak da mutlaka yardım almalıyız. Sıcaklıklara bağlı kaslarda kramplar oluşabiliyor. Kas kramplarını kesinlikle masajla açmamak gerekiyor. Sıvı alarak bu krampların geçmesini beklememiz gerekiyor. Eğer geçmezse hastaneye gitmemiz gerekiyor. Mersin gibi sıcak bölgelerde özellikle ileri yaş almış bireylerin, çocukların arabalarda tek bırakılmaması, arabalarda herhangi bir canlının kilitli bırakılmamasını öneriyorum. Bol bol su tüketin. Suyun yerine de başka içecekler koymaya çalışmayın” diye konuştu.