Adana Orman Bölğe Müdürlüğünde İşetme ve Pazarlama Şubesinde Mühendis Hüseyin ATEŞ, Mersincephaber.com’da konuk yazar olarak köşe yazısı sizlerle…
Orman ,dünya üzerinde şimdiye kadar var olan en güzel manzara görüntülerinin özünü mükemmel bir şekilde yakalıyor. Orman, biyolojik bağlantıların iç içe geçmesiyle bağlantılı olan bütün bir ekosistemdir. Bu, kendi yasalarına göre işleyen ayrı bir dünya.(orman kanunu). Ancak bitki örtüsünü korumakla ilgilenen her doğa aşığı burada hoş karşılanır.
Ormanın ve kaynaklarının korunması sorunu, bugün dünyadaki tüm ülkeler için en önemli çevre sorunlarından biridir. Son yıllarda, ormansızlaşmayla ilgili eğilimler yalnızca çevreciler arasında değil, aynı zamanda uluslararası toplumda da endişe ve korku yaratıyor.
21 Mart Uluslararası Orman Günü , bugün dünya topluluğu tarafından 1970’lerden çok daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Geçen yüzyıl yeşil alanların yok edilmesi zirveye ulaştı.Gezegenimiz her saniye geri dönüşü olmayan bir şekilde 1,5 hektarlık ormanı kaybediyor ve bu eğilimin yalnızca büyümeye doğru gelişeceğine inanmak için her türlü neden var.
Temel bir soru ortaya çıkıyor.Neler oluyor? Doğrusu, doğanın bu denli armağanlarına karşı bu kadar saygısız bir tavrın sebebi nedir? Aslında ortada sır falanda yok. Bunun başlıca nedeni nüfus artışı ve orman alanlarının çeşitli insan ihtiyaçları için yeniden modellenmesidir.Aynı zamanda ormanlar yangınlardan, yasadışı ağaç kesiminden, doğal afetlerden, zararlı böceklerden, hastalıklardan ve diğer nedenlerden ölüyor. Bununla birlikte, ormanlık alandaki azalma, tüm doğa ve tüm insanlığın yaşamı için küresel öneme sahip telafi edilemez olumsuz süreçlere evrilmektedir.
Ormanda olmak ne kadar güzel! Buradaki hava en saf halindedir ve yeşil alanlara gezegenimizin “ciğerleri” denmesi boşuna değildir. Bu, ormanların temel işlevidir havadaki kimyasal bileşikleri, tozu, kiri ve CO2’yi nötralize ederek onları oksijenlendirir. Ancak bu onun tek yeteneği değil. Ormanların hava koşulları üzerinde olumlu bir etkisi vardır, özellikle hava sıcaklığını düşürürler. Orman, çoğu doğal bakıcı rolünü oynayarak vahşi hayvanlar için barınak sağlar. Yeşil alanlar bize odun, yiyecek (çilek, mantar, kuruyemiş) ve şifalı bitkiler sağlar.
Bu bağlamda, Uluslararası Orman Günü’nün temel görevi, dünya nüfusunu orman koruma sorunu konusunda bilinçlendirmek ve onları orman ekosistemlerinin önemi, gerçek durumları ve korunması ve restorasyonu için temel önlemler hakkında bilgilendirmektir.
Orman alanlarının küçültülmesi ve bozulması süreçleri tüm ülkeler tarafından ortak çözüm gerektiren uluslararası sorunlar haline gelirken, Birleşmiş Milletler tüm BM üye devletlerini özel etkinliklerle bu günün kutlamalarını desteklemeye çağırıyor. Toprağa yeni ağaç mahsulleri ekerek ormanların yeniden çoğalmasına odaklanarak ormanların ve yeşil alanların korunmasına yönelik çeşitli eylemler ve etkinlikler düzenlenerek bilgilendirici faaliyetler , her türlü yarışma ve sergiler tertiplenmelidir.