Hepimiz Türkiye de gezip gorulecek ne kadar cok ve güzel yerler olduğunu biliriz ama bunun bizim şansımız olduğunu ve önemini biliyormuyuz? Bu hafta ki benim gozumle gezelim turumda Nevşehirdeydim ve beni kendine hayran bırakan ve ütopik dunyalara götüren bir mekandaydım Hepimiz Nevsehir denilince direkt peribacaları deriz ve biliriz ama benim için peribacaları ilginc olsada beni kendine hayran bırakan yeraltı şehirleri oldu Simdi sizi bu yeraltı şehirlerine götürüp hayallere ve hayretlere sevkedeceğimOnce biraz genel bilgi verelim
1964 yılından beri ziyarete açık olan Kaymaklı yeraltı şehri Kapadokya’nın en çok ilgi çeken tarihi noktalarından birisi olarak öne çıkıyor. Toplamda 8 katlı olan Kaymaklı’nın 4 katının ziyarete açık olduğu biliniyor.
Nevşehir’den 20 kilometre mesafe konumlanan ve 20 kilometre kadar derinliğe inilerek inşa edilen bu devasa şehirde 5 bin kişilik nüfusun barınma ihtiyacı giderilebiliyor.
Çok katlı bir yapıya sahip olan Kaymaklı’nın zemin katı diğer yer altı şehirlerinde olduğu gibi hayvanların barınması için ayrılmış. Ahırdan açılan koridorlar ile kilise ve diğer mekanlara geçiş sağlanabiliyor.
İkinci atında görkemli bir kilisenin bulunduğu Kaymaklı yer altı şehrinde kilise görevlilerine tahsis edildiği bilinen bir mezarlık, şaraphane, ambarlar, irili ufaklı mutfaklar ve geniş oturma alanları yer alıyor.
Diğer yer altı şehirlerden farklı olarak Kaymaklı’da bir adet de bakır işleme atölyesi bulunuyor. Henüz tümüyle ortaya çıkarılmamış olsa da Kaymaklı yer altı şehri dönemin insanlarının yaşam şeklini, üretim faaliyetlerini ve inancını açık bir şekilde gözler önüne seriyor.(vikepedia)
Bu genel bilgiden sonra benim gozlemim ve hayretlerime gelince hic gunes gormeyen yerde yillarca yasamak ve herseyiyyle tam bir sehir olan bu yerleske beni okadar buyuledi ki saatlerce icinde kaldığımı daha sonra farkettim ve bir kac kez burda yasasaydim diye dusundukce aslında sunu farkettim gunessiz yasam benim icin imkansız ama o insanlar neyden bu kadar kacıp korkup bu sehirleri yaptıysa acayip bir mimari deha ve zor yasam olarak hatıralarmda kalcak ve o dar gecitlerde nasil 20.000 kisi yasadı,yada okulları,eğitimleri nasldı? Kafamda binlerce soru ve esrarengiz gizemiyle beni cezbeden bir yer, eger gitmediyseniz mutlaka gezin ve detaylı videolar icin de yotube kanalımda izleyebilirsiniz
Benim gozumle gezelim ö.a.c
1984 Tokat dogumlu evli iki cocuk annesi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Okul Öncesi Ögretmenliği mezunu olup 6 yıldır Bursa İznik te idareci. Tiyatro ve drama eğitmenliğinin yanı sıra yaşayan resimler kitabi yazarı ve Benim Gözümle Gezelim Ö.A.C. adlı program yapımcısı. Hayata bir eğitimcinin gözüyle bakan ve hayatı yorumlayan