Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin önemli tarımsal bölgeleri arasında yer alan Mersin’de, tarım sektöründe emek harcayan mevsimlik işçilerin yaşam standartlarının yükselmesi adına çalışmalarına devam ederken, ortak projelere de destek veriyor.
Maya Eğitim Kültür Araştırma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin de yerel ortak olarak dahil olduğu proje kapsamında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından mülteci konumundaki Suriyeli mevsimlik tarım işçileri için gönderilen çadırlar, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı desteği ile Akdeniz ilçesi Adanalıoğlu-Limonlu Mahallesi sınırları içerisinde kuruldu. Tarımda sürekliliğin sağlanması için büyük önem taşıyan mevsimlik tarım işçileri, hasat, budama, ot alma ve çapalama gibi işlerde çalışıyor.
Çadırlar kuruldu, sağlık taraması yapıldı
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler, Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri, Engelliler ve Sağlık Hizmetleri, Yol Yapım Bakım ve Onarım, Fen İşleri ile Mezarlıklar Dairelerinin ortak çalışması sonucunda çadırların kurulduğu alanın zeminine malzeme serilerek çamur ortadan kaldırıldı. Yine Büyükşehir ekiplerinin bizzat kurduğu çadırlarda yaşayan Suriyeli tarım işçilerinin sağlık kontrolleri yapılıp, hijyen kiti ve 150 koli süt dağıtımı gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi ekipleri tarafından ateş ölçümü ile tansiyon ve şeker ölçüm çalışmaları da uygulandı. Yüzlerce Suriyeli tarım işçisinin yaşadığı alanda kurulan çadırlara aileler yerleşmeye başladı.
Adanalıoğlu bölgesine 33 çadır kuruldu
Mevsimlik tarım işçileri için kış ve yaz aylarında rahatlıkla kullanılabilecek, taşınması kolay, içinde keçe bulunan ve su geçirmeyen 33 çadır kurulurken, ayrıca 2 adet de ortak kullanım alanı olacak, içerisinde sağlık kontrolü veya sosyal bilgilendirmeler yapılabilecek çadır kuruldu.
Bölgede bulunan seralarda ve tarlalarda çalışan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam alanlarının iyileştirilmesini hedefleyen proje, önümüzdeki günlerde Tarsus’a bağlı Atalar Mahallesi’nde bulunan mevsimlik tarım işçileri için de uygulanacak.
“Tarım işçilerinin yaşam kalitelerini yukarıya doğru çekmek için çalışıyoruz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Serdal Gökayaz, yürütülen proje hakkında bilgi vererek, “Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Maya Derneği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları bu alanda yaşam kalitelerini yukarıya doğru çekebilmek için bir çalışma başlatmış bulunuyoruz. 48 adet korunaklı, soğuğa-sıcağa dayanıklı çadır alanlarını kurmuş bulunuyoruz. Bunların 33’ü Adanalıoğlu bölgesinde, 15’i de Atalar Mahallesi mevkiinde kurulacak. Tabi daha farklı alanlarda da çalışmalar sürüyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Yol Yapım Bakım ve Onarım Daire Başkanlığımız zemin çalışmasını yaptı, Sağlık Dairesi Başkanlığımız gerekli sağlık taramalarını yaptı, Mezarlıklar Dairemiz bütün çadır alanlarının kurulumu ile ilgilendi. Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairemizle ortaklaşa bir çalışma içerisindeyiz” dedi.
“Tarım işçilerimizin hijyenik ve insani şartlarda yaşaması bizim için çok önemli”
Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, tarımda sürekliliğin sağlanması için büyük önem taşıyan mevsimlik tarım işçilerinin hasat, budama, ot alma ve çapalama gibi işlerde çalıştıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl 11 bin mevsimlik tarım işçisine sağlık taraması yapıldığını, gıda kolisi ve hijyen paketi verildiğini ifade ederek, “Mevsimlik tarım işçilerimiz tarım için ve üretimin devam etmesi için çok önemli bir faktör. Onların yaşam şartlarının iyileştirilmesi, daha insani şartlarda yaşaması, çocuklarının sağlıkları; bunlar bizim için çok önemli. Bu yıl da yine bir takım finansör kuruluşlarla işbirliği içerisinde, daha hijyenik ve daha insani şartlarda yaşamaları için çadırları yapıldı. Çocuklara süt dağıtımı yaptık, sağlık taramaları yapıldı, hijyen seti yardımları yapıldı. Mevsimlik tarım işçilerimizin hijyenik ve insani şartlarda yaşaması ve tarımı devam ettirmeleri bizim açımızdan çok önemli” ifadelerini kullandı.
Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli hemşire Veysel Gülsuyu, “Vatandaşlarımıza hijyen paketleri dağıttık. İleri yaşta olan vatandaşlarımızın şeker ve tansiyonlarının ölçümünü yaptık” ifadelerine yer verdi.
Maya Derneği’nin Proje Asistanı Umut Gürz ise, “Önce ihtiyaç sahiplerini tespit ettik daha sonra bunun dağıtımını gerçekleştirdik. Bu süreçte Büyükşehir Belediyesi lojistik ve insan kaynağı olarak destek verdi” diye konuştu.
“Burası çamur alandı. Şu anda çok güzel bir alana döndü”
Mevsimlik tarım işçilerinin bulunduğu bölgede yer alan Limonlu Mahallesi’nin Muhtarı İsa Sakar, “Göçmen arkadaşlarımızın yaşadıkları yerde baya büyük sıkıntılar vardı. Yağmur yağdığı zaman su altında kalıyordu. Sağ olsun Büyükşehir Belediyesi bununla ilgili bir çalışma yaptı. Yeni çadırlar geldi. Çok güzel sonuç aldık, seviniyoruz. Çünkü bu işçi kardeşlerimiz bizim tarım bölgelerimizde çalışıyorlar. Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimlerine teşekkür ederim. Tarımla uğraşan Suriyeli arkadaşlarımızla ilgileniyorlar. Bu güzel bir şey. Burası çamur alandı. Şu anda çok güzel bir alana döndü” dedi.
Çadır kurulumunun yapıldığı alanda yaşayan Sabba Osman, Büyükşehir ekiplerine tercüman yardımıyla teşekkürlerini ileterek, “Önceki çadırlarımız yırtıktı, bunlar daha iyi. Çadırda çok kişi yaşıyoruz. Daha sağlıklı, daha temiz bir ortamda uyuyabileceğiz” dedi.
Mevsimlik tarım işçiliği yapan Mustafa Ali ise kurulan çadırların kendileri ve çocukları için önemini vurgulayarak, “Önceki çadırlarımız yırtıktı, su geçiriyordu. Bu kış zamanı gelip bu çadırları bu şekilde yaptıkları için teşekkür ediyorum. Daha önceden buralar hep çamur içerisindeydi. Büyükşehir Belediyesi çakıl taşı döktü. Şimdi daha iyi durumdayız. Bu çadırlar su almıyor. Özellikle çocuklar için çok iyi oldu. Daha sıcak tutuyor. Hem çocuklar için hem bizim için daha iyi oldu. Daha sağlıklı daha temiz bir ortamda yaşayabiliyoruz. Burada yapılan faaliyetler için çok teşekkür ediyorum emeği geçen herkesin eline sağlık” dedi.