Mersin Büyükşehir Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet’i emanet ettiği gençlere sahip çıkıyor, hayata geçirdiği çok yönlü hizmetlerle gençlerin hem eğitim hem de sosyal hayatlarına destek oluyor.
Büyükşehir Belediyesi, gençler için hayata geçirdiği ücretsiz üniversite hazırlık kursları, öğrenim yardımları, ucuz ulaşım, birbirinden farklı spor branşlarının olduğu kurslar, Merci Öğrenci Danışma Merkezi, Çamaşır Kafe, okuma salonları gibi hizmetleri ile gençlerin yanında olmaya devam ediyor.
Gençlerin Başkanlığı: Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in öncülüğünde Büyükşehir bünyesinde daire olarak kurulan Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, birbirinden farklı spor branşlarında verdiği kurslarla binlerce gence spor alışkanlığı kazandırıyor, yeteneklerini keşfetmelerini sağlıyor.
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Gençlik ve Spor Kulübü’nde hentbol, basketbol, tekvando, atletizm, bocce, voleybol, futbol, atıcılık, jimnastik, güreş, okçuluk, su topu, tenis, yüzme, boks, satranç ve eskrim gibi 22 farklı branşta 800’ün üzerinde gence eğitim veriliyor. Büyükşehir’in verdiği eğitimlerle gençler ilgi duydukları alanda eğitim alma fırsatı bulurken, kendilerini ve yeteneklerini keşfetme olanağı yakalıyor. Gençlerin sosyalleşmesini de sağlayan kurslar sayesinde geleceğin başarılı sporcuları yetişiyor.
Başkan Seçer’in kız çocukları: Kır Çiçekleri
Başkan Vahap Seçer’in kız çocuklarına ve spora verdiği önemle ortaya çıkan ve Türkiye’de belediyeler arasında ilk olan ‘Kır Çiçekleri’ projesi ile kırsal bölgelerdeki kız çocukları sporcu olarak yetişecek, Mersin’in adını dünyaya duyuracak. Öğrenciler, kendileri için Macit Özcan Spor Tesisleri’nde hazırlanan yurtta kalıyor. Üniversite giriş sınavına kadar Büyükşehir’in güvencesinde olacak olan ‘Kır Çiçekleri’, yetenekleri doğrultusunda antrenörler eşliğinde spor antrenmanları yapıyor. Başkan Seçer’in “Benim kız çocuklarım” diye adlandırdığı sporcu kızlar, aldıkları eğitimle katıldıkları spor etkinliklerinde başarılar kazanmaya ve ilklere girmeye başladı. Pandemi nedeniyle eğitimlerine bir süre ara verilen sporcular, koşulların normalleşmesiyle birlikte yeniden ikinci evlerine kavuşacak.
Üniversite hayali Büyükşehir’le hayal değil
Büyükşehir Belediyesi,Akdeniz, Tarsus, Anamur, Gülnar, Silifke, Mut, Erdemli, Bozyazı ve Aydıncık olmak üzere 9 ilçede açtığı Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri ile 4 bin 64 öğrenciyi üniversiteye hazırlıyor. Yenice’deki 1 LGS hazırlık merkezinde de öğrenciler eğitim alıyor. Dar gelirli ailelerin çocuklarının eğitim aldığı kurs merkezlerinde öğrencilere eğitimde fırsat eşitliği yaratılıyor. Hem yüz yüze eğitim ortamında hem de pandemi nedeniyle uzaktan eğitim ortamında ciddi bir başarı yakalayan kurs merkezleri, öğrencilere kitap ve kaynak desteği de sağlıyor. Sınava hazırlanan öğrencilerin pandemi sürecinden mümkün olduğunca az etkilenmeleri için rehberlik desteği de verilen kurs merkezlerinde, psikososyal açıdan da destek sağlanıyor. Büyükşehir’in kurs merkezlerinde alanında uzman 227 öğretmenden ders alan öğrencilerden 1350’si geçen yıl tercih ettikleri ve hayal ettikleri üniversiteleri kazandı.
Mersin’de öğrencilerin merkezi var: Merci Öğrenci Danışma Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin öğrenciler için bir diğer hizmeti de “Merci Öğrenci Danışma Merkezi”. Öğrencilere yönelik rehberlik ve psikolojik destek hizmeti veren “Merci Öğrenci Danışma Merkezi” eğitime yönelik geliştirdiği çok kapsamlı hizmet içeriği ile tüm Mersinli öğrencilerin yanında yer alıyor. Öğrencilerin gelecek planlamalarında destek veren rehberlik hizmetinin yanı sıra psikolojik desteğin de verildiği merkezde, öğrencilerin sınav kaygısının bedensel etkilerini en aza indirmek için streslerini atıp spor yapabilecekleri yoga ve pilates odaları da bulunuyor. Bu hizmetlerin yanı sıra sınav kaygısını hafifletmek için ince motor becerilerini kullanmayı artıracak sosyal etkinlik atölyeleri de merkezde yer alıyor.
Kütüphane ve okuma salonları gençlerin hizmetinde
Kongre ve Sergi Sarayı’nda bünyesindeki binlerce kitapla hizmet veren Merkez Kütüphane, gençlerin okuma alışkanlığı kazanmasına olanak sağlıyor. Ücretsiz bir şekilde hizmet veren Kütüphane’de gençler temiz hava eşliğinde derslerini çalışıp, kitaplarını okuyabiliyor, ücretsiz Wi-Fi hizmetinden de faydalanabiliyor.
Marina’nın karşısında yer alan Büyükşehir’in Okuma Salonu ile kısa süre önce ruhuna uygun bir şekilde hizmet vermeye başlayan Silifke Gazi Çiftliği’ndeki okuma salonu da gençlere eğitim konusunda hizmet veren diğer noktaları oluşturuyor.
Eğitim yardımı ile gençlerin bütçesi rahatlıyor
Büyükşehir Belediyesi, devlet üniversitelerinin dört yıllık bir bölümünü ve özel bir üniversiteyi yüzde 100 bursla kazanan gençlere ilk yıl için sağladığı 1400 TL’lik eğitim yardımı ile öğrencilerin bütçesini önemli ölçüde rahatlatıyor. Başkan Seçer’in önerileri ile 2019 yılında 1200 TL’ye, ardından da 1400 TL’ye çıkarılan öğrenim yardımından 6 bin 479 öğrenci yararlanıyor.
Gençlerin çorbası da kitabı da Büyükşehir’den
Büyükşehir Belediyesi’nin gençlere desteği öğrenim yardımı ile sınırlı kalmıyor. Mersin ve Tarsus Üniversiteleri’nde eğitim gören öğrencilerin hayatını kolaylaştıracak bazı uygulamaları da hayata geçiren Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu üniversitelerde okuyan gençlere haftanın 5 günü sabahları çorba ikramında bulunuyor. Çamaşır Kafe ile gençler, ücretsiz olarak hem çamaşırlarını yıkama hem çay içme hem de mini kütüphane hizmetiyle kitap okuma fırsatı buluyor.Pandemi nedeniyle bir süre ara verilen bu hizmetler, koşulların normalleşmesiyle birlikte tekrar faaliyete girecek.
Büyükşehir’in öğrencilere yönelik bir diğer desteği de ucuz ulaşım. Başkan Seçer, daha önce öğrencilere 1.25 TL olan ulaşım ücretini 1 TL’ye indirmiş ve görev süresi boyunca bu tutarın değişmeyeceğini açıklamıştı. 1 TL’lik ulaşım ücreti öğrencilerin bütçesine önemli katkı sağlıyor.
Özel gereksinimli gençler Büyükşehir’e emanet
Büyükşehir Belediyesi Toroslar’da bulunan Engelsiz Yaşam Merkezi’nde özel gereksinimli gençlere yönelik etkinlikler düzenliyor. Düzenlenen etkinliklerle özel gençler de sosyal hayata katılıyor. Atla terapi, duyu bütünleme terapisi, el işi ve spor etkinlikleriyle zihinsel, bedensel engelli, down sendromlu ve otistik çocukların ve gençlerin gelişimine katkı sunuluyor. Böylece özel gereksinimli gençler eve kapanmak yerine hem sosyalleşiyor hem eğlenceli zaman geçiriyor hem de el işi etkinlikleri ile yeteneklerini ortaya koyuyor.