Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın ‘Sosyal Politikalar Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Kırılgan grupta bulunan vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanmasını, hayat standartlarının iyileştirilmesini ve yükseltilmesini amaçlayan projelerin belirleneceği 2025-2029 Stratejik Plan Çalıştayı, sosyal hizmet alanındaki paydaşlarla birlikte belirlendi. Kentte hayata geçirdiği sosyal hizmetlerle Türkiye’ye örnek bir belediyecilik sergileyen Mersin Büyükşehir, yeni hizmet döneminde de sosyal hizmetlerde öncü olacak.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen ve Derin Yoksulluk Ağı kurucularından Hacer Foggo’nun da katıldığı Sosyal Politikalar Çalıştayı’nda; Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Engin Yıldırım, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü, Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın ilgili müdürleri ve personeli, sosyal hizmetler alanında çalışmalar yapan kentteki resmi ve özel kurumlar ile STK temsilcileri, sosyal hizmet uzmanları ve akademisyenler bir araya geldi.
‘Sosyal Uyum ve Dayanışma’, ‘Sosyal Yardım’, ‘Meslek Edindirme’, ‘Öğrenci’, ‘Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık’, ‘Emekli’, ‘Şehit Aileleri ile Gazi Hizmetleri’ masalarının oluşturulduğu ve 3 oturumda gerçekleşen çalıştayın ilk oturumunda, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın hizmetleri ile ilgili video sunumunun ardından, Büyükşehir’in şimdiye kadar hayata geçirdiği projeler değerlendirildi. İkinci oturumda Büyükşehir ve ilgili kurumlar arasında hizmet planlaması yapılırken, son oturumda ise yeni hizmet döneminin sosyal hizmetler çalışmalarına dair öneriler alındı ve masa raporları sunuldu.
Yıldırım: “Sosyal hizmet anlamında şehre katkı sunmak ve tecrübe paylaşmak adına buradayız”
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal hizmetleriyle öne çıkmış, sosyal belediyecilik bağlamında Türkiye’ye örnek olmuş bir belediye olduğunu belirten Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Engin Yıldırım, “Biz bu kentin paydaşlarıyla, hizmetlerimizi yoğun bir şekilde yürütüyoruz. Bizim için toplumumuzun refahı ve bireylerin yaşam kalitesini artırmak için sosyal hizmetler hayati bir öneme sahip. Bu şehre sosyal hizmet anlamında katkı sunmak ve hepimizin bilgi, birikim ve tecrübelerini paylaşmak adına buradayız. Farklı disiplin ve sektörlerden birçok kişi ve kurumun aramızda olduğu bu çalıştay; hem mevcut sosyal politikalarımızın durumunu, hem de sonrasında ‘sosyal politikalarımızı yeni vizyonlar ve yeni projelerle nasıl geliştirebiliriz’ sorusuna cevap alacağımızbir çalıştay olacak” dedi.
Foggo: “Sosyal Yardımlar Masası’nda yoksulluğun nasıl önlenebileceği konusu tartışılıyor”
Derin Yoksulluk Ağı kurucularından Hacer Foggo, ‘Sosyal Politikalar Çalıştayı’nda, Mersin’deki sosyal hizmetler alanındaki bütün paydaşların bir arada olmasının çok önemli olduğunu belirterek, “Uzun zamandır yoksullukla ilgili mücadele ediyorum. Bu meselenin önlenmesinde, bitirilmesinde en önemli şey kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin, yerel yönetimlerin, özel sektörün bir arada olması. Buradaki çalıştayda bir masada sivil toplum örgütlerinden, kamu kurumlarından ve belediyeden arkadaşlarımız var. Bence bu çok önemli, çünkü beyin fırtınası yapıyorlar. Mesela Sosyal Yardımlar Masası’nda yoksulluğun nasıl önlenebileceği konusunu, yani riskleri ve olumlu olumsuz durumları tartışıyorlar. Kamu ile yerel yönetimler ya da sivil toplum örgütleri, bu meseleyi çözme ile ilgili önerilerde bulunuyorlar. Bu anlamda çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Atçeken: “Bu çıktılar, gelecek yıllarda belediyenin faaliyetlerinde önemli rol oynayacak”
Mersin Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Kandemir Atçeken, çok kapsamlı bir çalıştayda bir araya geldiklerini ifade ederek, “Çok fazla masa var. Umarım bu çıktılar, gelecek yıllarda belediyenin faaliyetlerinde önemli rol oynayacak. Buradaki hikayede daha çok göçmenler, geçici koruma altındaki Suriyeliler, uluslararası koruma altındaki insanlarla yerel halkın nasıl bir arada yaşayabileceği, engeller ya da onlar üzerine çözüm önerilerinin olacağı yönünde tartışmalar yapılıyor. Sonuç üretmeye çalışacağız” diye konuştu.
Özsungur: “Sosyal hizmetler, topluma dokunan önemli bir konu”
Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Fahri Özsungur ise,çalıştayın özellikle uygulayıcıları bir araya getirmesi ve çözüm odaklı olması bakımından çok anlamlı olduğunu belirterek, “Sosyal hizmetler, topluma dokunan önemli bir konu. Bu çalıştayın olması da, toplumumuzun en büyük yapı unsurunda çok ciddi sorunlar yaşanan noktalara değinmesinden dolayı önem arz ediyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çok güzel projeleri var. Ciddi anlamda, insana dokunan projelere sahip. Göçle, kadınlarla, çocuklarla ilgili sorunlarımız var. Gelişen teknoloji ve yeniçağın gereklilikleri de bu noktada önemli. Dolayısıyla ortaya çıkan yeni sorunları ve uyum noktasında neler yapabiliriz konusunu konuşuyoruz. ‘Barınma’ ile ilgili masadayım ve konuştuğumuz zaman hizmetler çok güzel, ama farklı sorunlar olduğunu görüyoruz. Aslında bir noktada kendimizi test ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Masası’nda yer alan Psikolog Fatih Güleç, “Masamızda herkes farklı bir görüşü dile getiriyor. Bir yandan da yapılan çalışmalar aktarılıyor. Bu birimlerde çalışan arkadaşlarımızın olması çok daha kıymetli oluyor. Çünkü onlar yapılan kısmı aktarıyor. Biz dışarıdan bir gözle, ‘neler dahil edilebilir’ bunları ekliyoruz. Aynı zamanda burada söylenen önerileri de açıklıkla alıyorlar. Geri bildirimde de çok açık bir taraf var” dedi.
Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Kemal Gülbeyaz ise, “Şu anda dernekler, dernek başkanları çalıştayda bir araya geldik. Sayın Başkanımız Vahap Seçer’e, Sosyal Hizmetler Daire Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyoruz. Sayın Başkanımız bir dediğimizi iki etmiyor. Gazilerimizin selamlarını iletiyorum” diye konuştu.