KARAMANCILAR KONAĞI MERSİN KÜLTÜRÜ’NÜ YAŞATACAK

Mersin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından restorasyon çalışmaları hızla devam eden ve yüzde 60’ı tamamlanan ‘Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı’ndaki çalışmalar, usta eller tarafından titizlikle sürdürülüyor. Restorasyon süreci tamamlandıktan sonra Mersin kültürünü yaşatacak ve işlevlendirilen bölümleri ile halkın kullanımına açılacak olan eser, kent açısından büyük öneme sahip yapılardan biri konumunda bulunuyor.

Mersin Büyükşehir, çalışmaları ile tarihe not düşüyor

Yapının işlevsel hale getirilerek, tarihe bir not düşülmesi açısından da önemli bir çalışma olması dolayısıyla, ‘Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı’nın restorasyon yapım işi çalışmaları hızla ve titizlikle devam ediyor. Restorasyon çalışmalarına; esere sonradan eklenen kısımları kaldırarak başlayan ve sonrasında yapının gerekli güçlendirme işlemlerini yapan Büyükşehir, işlevini yitiren yapı elemanlarını da yenileyerek sürece devam ediyor.

Eserdeki bölümler restorasyon projesine uygun olarak Kuvayi Milliye Müzesi, Gastronomi Müzesi, Mutfak Çalışma Atölyeleri, Restaurant ve İdari Ofisler olarak işlevlendirilecek. Mersin Büyükşehir sayesinde, koruma alanı sınırları içinde bulunan ve Mersin’in eski yerleşim alanı olan bölgedeki tarihi Karamancılar Konağı’nın yeniden kente kazandırılması büyük önem arz ediyor.

Canpolat: “Yapı, şehrimiz için büyük bir öneme sahip olacak”

Yüzde 60’ı tamamlanan restorasyon çalışmalarına; esere sonradan eklenen kısımları kaldırarak başladıklarını ve sonrasında gerekli güçlendirme işlemlerini yaparak, işlevini yitiren yapı elemanlarını yenilediklerini belirten Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nda İnşaat Mühendisi olarak görev yapan Eren Canpolat, “Eserdeki bölümler restorasyon projesine uygun olarak Kuvayi Milliye Müzesi, İdari Ofisler, Gastronomi Müzesi, Mutfak Çalışma Atölyeleri ve Restaurant olarak işlevlendirilecektir. Restorasyon süreci tamamlandıktan sonra, Mersin kültürünü yaşatacak ve işlevlendirilen bölümleri ile halkın kullanımına açılacak olan yapının, şehrimiz için büyük bir öneme sahip olacağını düşünüyoruz” dedi.

Karamancılar Konağı’nda Kuvayi Milliye ruhu da yaşatılacak

Restorasyon tamamlandığında; 2 bloktan oluşan Karamancılar Konağı’nın zemin katında, Mersin Mutfak Kültürü’nün tarihten günümüze ziyaretçilere tanıtılması hedefleniyor. Ayrıca yapıda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve kentin ileri gelenleri tarafından, Kuvayi Milliye hareketinin başlatılması yönündeki kararların alındığı toplantının da canlandırılması yapılacak. Yapının üst katında ise, yöresel yemeklerin sunulacağı bir restaurant ile aşçılık eğitimlerinin verileceği mutfak atölyeleri yer alacak.

1800’lü yılların sonunda yapılan ve şehrin kuruluş zamanına denk gelen yapılardan biri olan Karamancılar Konağı; ilk zamanlar depo, işyeri ve konut amaçlı kullanılırken, sonraki yıllarda iş merkezi amaçlı olarak kullanılmış. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarına başlanmadan önce atıl halde olan yapı, uzun süre doğa koşulları ve afetlere de maruz kaldı.