Diz ağrısı, her yaştan insanı etkileyen yaygın bir şikayettir. Bağ yırtılması, kıkırdak veya menisküs yaralanması gibi bir travma sonucu olabilir. Ya da enfeksiyon ve artrit gibi hastalıklar da diz ağrısına neden olabilir .
Bunlardan; ÖÇB yaralanması, basketbol, futbol ya da ani yön değişiklikleri gerektiren diğer spor oyunlarında dizin dönmesi sonrası oluşur.
Menisküsler, sert lastik kıvamında diz eklemi içinde bir amortisör gibi işlev gören iç ve dış menisküs olarak iki adet bulunan yapıdır. Bunların üzerinde ağırlık varken ani diz bükülmeleri ile yırtık olabilir.
Patellar tendinit, diz önündeki tendonun kayak , bisiklet ve zıplamalı spor aktivitelerinde zorlanması sonucu iltihaplanmasıdır.
İliotibial Bant sendromu, uyluk kemiğinin dış kısmındaki fasya dokusunun özellikle koşucularda zorlanması sonrası meydana gelir.
Diz kapağı çıkığı, diz kapağının anatomik sorunları nedeni ile yuvasından dışa doğru yer değiştirmesi ile oluşur.
Eğer kalça veya ayak ağrısı varsa diz eklemindeki yük dağılımı değişebilir. Böylece diz ekleminin daha fazla stres biner.
Artritin 100’den fazla farklı tipi vardır .En sık görülenlerin başında osteoartrit (kireçlenme hastalığı) gelir. Kıkırdakta yaşla birlikte oluşan bir aşınma ve yıpranma durumu vardır .
Romatoid artrit, diz dahil olmak üzere vücudun hemen her eklemini etkileyen bir hastalıktır. Romatoid artrit kronik bir hastalık olmasına rağmen, şiddeti değişebilir ve ataklarla seyredebilir.
Gut artriti ürik asit kristallerinin eklemde birikmesi ile olur. Gut en sık başparmağı etkilese de , aynı zamanda dizde de oluşabilir.
Septik artritte, diz eklemde enfeksiyon nedeni ile şişlik, ağrı ve kızarıklık vardır ve genellikle vücut ateşi olur.
Diz önü ağrısı, diz kapağı altındaki kıkırdakta yumuşama ile olabilir.
Aşırı kilolu ve obez hastalarda yürüyüş veya merdiven inip çıkma gibi sıradan faaliyetler sırasında diz eklemleri üzerinde stres ve yüklenme artar. Ayrıca eklem kıkırdağına yük bindirerek dizde kireçlenme riski artar.
Diz ağrısında teşhis koymak için bazı görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Bunlar,�kemik kırıkları, anatomik bozukluklar ve eklemdeki kireçlenmeyi tespit için röntgen, ayrıntılı kesitsel ve 3 boyutlu incelemeler için bilgisayarlı tomografi(BT), diz çevresindeki yumuşak dokuları zararsız ses dalgaları ile incelelemek için ultrasonografi(USG) ve güçlü mıknatıslar yardımı ile kas, tendon, kıkırdak ve kemik iliğini değerlendirmek için manyetik rezonans görüntülemedir(MR).
Ayrıca enfeksiyon, gut veya artrit gibi hastalıklar için laboratuvar kan testleri ya da iğne ile diz eklemine girilerek alınan sıvının testleri yapılabilir.
Tedavi, elbette bu testlerin ve görüntüleme yöntemlerinin sonuçlarına gore değişecektir. Ama genel olarak, ağızdan ağrı ve yangı giderici ilaçlar, soğuk uygulama, istirahat, bazen dizlik, fizik tedavi, uyluk kaslarını güçlendirici ve dengeyi sağlayıcı egzersizler, eklem içine doğrudan ilaç enjeksiyonları gibi ameliyat dışı yöntemler ve bazı durumlarda da cerrahi girişimlerdir.
Eklem içine genellikle ağrısız ve yangısız dönemlerde kıkırdağın yapı taşı olan glukozamin ve kondroitin sülfat içeren uzun etkili tek doz enjeksiyonlar yapılabilir. Bu işlem kısmi rahatlama ve eklem hareketlerinde nispeten düzelme sağlayabilir. Çok ilerlemiş, cerrahi yapılamayan ya da istemeyen hastalarda kısa sureli rahatlama için eklem içine kortizon enjeksiyonları yapılabilir.
Cerrahi seçenekler arasında ise çok sık yapılan diz artroskopisi, açı düzeltici kemik ameliyatları, yarım diz protezi ve tam diz protezi vardır.
Artroskopik cerrahide eklem içine küçük bir kesi ile teleskopik yüksek çözünürlüklü 4 mm çapında kamera ile girilir. Ameliyathanede büyük ekranda problemler tespit edilir ve yine küçük ikinci bir kesi yapılır, özel aletler yardımı ile menisküs, kıkırdak ve bağ ameliyatları yapılır. Genelde bir gece hastanede kalınır. Sonra taburcu edilir. Yapılan işleme göre rehabilitasyon başlanır.
Açı düzeltici ameliyatlar, eklem çevresindeki kemiklerde açısal eğrilikler olduğu zaman dize binen yükleri eşitlemek için yapılan düzeltici kemik ameliyatlarıdır.
Yarım diz protezi, seçilmiş, bu ameliyata uygun hastalarda yapılır. Tüm diz açılmaz ve eklem yüzeylerinin bir kısmı değiştirilir.
Tam diz protezi, eklem hareketleri bozulmuş, istirahat ağrıları olan, yürüme mesafeleri diz ağrısı nedeni ile kısıtlanmış, uygulanan medikal tedavilerden fayda görmeyen hastalarda uygulanmaktadır.
Eklem uygun açılarda kesilip hasarlı dokular çıkarılır ve yerine titanyum alaşımlı ekleme gore özel dizayn edilmiş diz protezi konur. Ameliyat sonrası diz hareketleri ve yürüme egzersizleri başlanarak bir kaç gün hastanede yattıktan sonra hasta taburcu edilir.
Diz ağrılarında ayrıntılı muayene sonrası uygun görüntüleme yöntemleri ile teşhis belirlenerek hastanın ihtiyacına uygun cerrahi ya da cerrahi olamayan tedaviler uygulanır.
Ortopedi Uzmanlarına danışınız
ckavak
BEN CÜNEYT KAVAK ; 1975 MARDİN / SAVUR DOĞUMLUYUM. 1992 ADANA ERKEK LİSESİNDEN MEZUN OLDUM. 1993 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNİ KAZANDIM. 2005/2009 YILINDA ÖZEL DİYARBAKIR VENİ VİDİ HASTANESİNDE ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ DOKTORU OLARAK GÖREV YAPTIM. 2009/2010 YILINDA ASKERİ HASTANESİNDE VATANİ GÖREVİMİ TAMAMLADIKTAN SONRA 2010 YILINDA MERSİN/ANAMUR ÖZEL ANAMED HASTANESİNİN KURULUŞUNDA YÖNETİM KURULUNDA GÖREV ALDIM VE O YILDAN BUGÜNE KADAR ORADA HEM YÖNETİM KURULUNDA, YÖNETİCİ VE AYNI ZSMANDAN ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ DOKTORU OLARAK GÖREV YAPMAKTAYIM. ÖZEL ANAMED HASTANESİ VE ÖZEL ORTADUĞU HASTANESİNDE BOY UZATMA+MİKROCERRAHİ GİBİ ÖZELLİKLİ VAKALARDA YAPMAKTAYIM. AYNI ZAMANDA MERSİN AMPUTE SPOR FUTBOL KULÜBÜNDE BAŞKAN YARDIMCISI OLARAK GÖREV ALMAKTAYIM…