Çocukluk çağı kırıkları ihmale gelmez. Çocuklarda yaralanma öyküsünün çok dikkatli değerlendirilmesi gerekir. Bazen çok basit diye düşünülüp araştırılmayan durumlarda önemli yaralanmalar ve kırıklar gözden kaçabilir.
Yaz mevsimi çocuk kırıklarının da arttığı bir mevsimdir. Yüksekten düşme veya oyun ve koşma esnasında düşmeler ile trafik kazalarının çocuk kırıklarının en büyük nedenleridir. Çocuk yaralanmalarının değerlendirilmesinin bazen kolay değildir. “Bunun önemli nedeni çocukta birden çok yaralanma bulunabilmesi ve çocuklarla iletişimin her zaman çok kolay olmamasıdır. Kaza geçiren bir çocuk görüldüğünde öncelikle solunum ve dolaşımı kontrol edilmelidir. Kas ve hareket sisteminde boyun, kol ve bacaklardaki eklem ve kemiklerdeki kırık ve çıkıklar tek tek değerlendirilir. Çocukta kol ve bacakta bozulma, anormal hareket olup olmadığına bakılır. Kırık olan bölgede hareket ettirememe söz konusu olabilir. Ciltte yara olup olmadığı tedavide önem taşır. Nazikçe yapılan değerlendirmeden sonra hastanede değilseniz zedelenen bölge dikkatlice sabitlenir. Eldeki imkanlara göre sabitleme bir ağaç parçası veya bir mukavva kartonla da yapılabilir. Sabitleme yapılırken çok sıkmamak önemlidir. Hasta fazla kıpırdatılmadan kısa zamanda en yakındaki hastaneye götürülmelidir. Hastaneye getirilen çocukta muayenesi yapıldıktan sonraki en önemli değerlendirme problemli yerlerin röntgen çekiminden sonra yapılmaktadır.
BÜYÜME FİLİZİ KIRIKLARINA DİKKAT
Çocuklarda epifiz diye adlandırılan büyüme filizi kırıkları daha önemli kırıklardandır. büyüme filiz kırıklarından sonraki zedelenmelerin ileri yaşlarda kısalık ve eğriliklere neden olabildiğini, büyüme filizlerinin değerlendirilmesinin röntgen ile her zaman kolay değildir.
Çocuklarda yaralanma öyküsünün çok dikkatli olarak değerlendirilmesi gerekir. “Bazen çok basit diye düşünülüp araştırılmayan durumlarda önemli yaralanmalar ve kırıklar gözden kaçabilir. Bunun sonucunda tedavi gecikip kalıcı sakatlıklar meydana gelebilir. Unutulmamalıdır ki basit düşme ve yaralanmalarda istirahat ile şikayetler kısa sürede geriler. Gerileme olmaması durumunda çocuk Ortopedi Uzmanına götürülmelidir. Çocuklarda bağlar kemiklerde daha güçlüdür. Bu nedenle yetişkinlerde bağ yırtığına neden olan yaralanmalar, çocuklarda kırığa neden olabilir. Bu sebeple el bileği, ayak bileği ve diz burkulmaları önemsenmelidir” bu durumda özel değerlendirme teknikleri kullanıyoruz. Çocuklarda yaralanma öyküsünün çok dikkatli olarak değerlendirilmesi gerekir. Bazen çok basit diye düşünülüp araştırılmayan durumlarda önemli yaralanmalar ve kırıklar gözden kaçabilir. Bunun sonucunda tedavi gecikip kalıcı sakatlıklar meydana gelebilir. Unutulmamalıdır ki basit düşme ve yaralanmalarda istirahat ile şikayetler kısa sürede geriler. Gerileme olmaması durumunda çocuk, hekime götürülmelidir.
BEN CÜNEYT KAVAK ; 1975 MARDİN / SAVUR DOĞUMLUYUM. 1992 ADANA ERKEK LİSESİNDEN MEZUN OLDUM. 1993 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNİ KAZANDIM. 2005/2009 YILINDA ÖZEL DİYARBAKIR VENİ VİDİ HASTANESİNDE ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ DOKTORU OLARAK GÖREV YAPTIM. 2009/2010 YILINDA ASKERİ HASTANESİNDE VATANİ GÖREVİMİ TAMAMLADIKTAN SONRA 2010 YILINDA MERSİN/ANAMUR ÖZEL ANAMED HASTANESİNİN KURULUŞUNDA YÖNETİM KURULUNDA GÖREV ALDIM VE O YILDAN BUGÜNE KADAR ORADA HEM YÖNETİM KURULUNDA, YÖNETİCİ VE AYNI ZSMANDAN ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ DOKTORU OLARAK GÖREV YAPMAKTAYIM. ÖZEL ANAMED HASTANESİ VE ÖZEL ORTADUĞU HASTANESİNDE BOY UZATMA+MİKROCERRAHİ GİBİ ÖZELLİKLİ VAKALARDA YAPMAKTAYIM. AYNI ZAMANDA MERSİN AMPUTE SPOR FUTBOL KULÜBÜNDE BAŞKAN YARDIMCISI OLARAK GÖREV ALMAKTAYIM…