Çocukluk çağı kırıkları ihmale gelmez

Çocukluk çağı kırıkları ihmale gelmez. Çocuklarda  yaralanma öyküsünün çok dikkatli değerlendirilmesi gerekir. Bazen çok basit diye düşünülüp araştırılmayan durumlarda önemli yaralanmalar ve kırıklar gözden kaçabilir.
 Yaz mevsimi  çocuk kırıklarının da arttığı bir mevsimdir. Yüksekten düşme veya oyun ve koşma esnasında düşmeler ile trafik kazalarının çocuk kırıklarının en büyük nedenleridir.  Çocuk yaralanmalarının değerlendirilmesinin bazen kolay değildir. “Bunun önemli nedeni çocukta birden çok yaralanma bulunabilmesi ve çocuklarla iletişimin her zaman çok kolay olmamasıdır. Kaza geçiren bir çocuk görüldüğünde öncelikle solunum ve dolaşımı kontrol edilmelidir. Kas ve hareket sisteminde boyun, kol ve bacaklardaki eklem ve kemiklerdeki kırık ve çıkıklar tek tek değerlendirilir. Çocukta kol ve bacakta bozulma, anormal hareket olup olmadığına bakılır. Kırık olan bölgede hareket ettirememe söz konusu olabilir. Ciltte yara olup olmadığı tedavide önem taşır. Nazikçe yapılan değerlendirmeden sonra hastanede değilseniz zedelenen bölge dikkatlice sabitlenir. Eldeki imkanlara göre sabitleme bir ağaç parçası veya bir mukavva kartonla da yapılabilir. Sabitleme yapılırken çok sıkmamak önemlidir. Hasta fazla kıpırdatılmadan kısa zamanda en yakındaki hastaneye götürülmelidir. Hastaneye getirilen çocukta muayenesi yapıldıktan sonraki en önemli değerlendirme problemli yerlerin röntgen çekiminden sonra yapılmaktadır.

BÜYÜME FİLİZİ KIRIKLARINA DİKKAT
Çocuklarda epifiz diye adlandırılan büyüme filizi kırıkları daha önemli kırıklardandır. büyüme filiz kırıklarından sonraki zedelenmelerin ileri yaşlarda kısalık ve eğriliklere neden olabildiğini, büyüme filizlerinin değerlendirilmesinin röntgen ile her zaman kolay değildir.
 Çocuklarda yaralanma öyküsünün çok dikkatli olarak değerlendirilmesi gerekir. “Bazen çok basit diye düşünülüp araştırılmayan durumlarda önemli yaralanmalar ve kırıklar gözden kaçabilir. Bunun sonucunda tedavi gecikip kalıcı sakatlıklar meydana gelebilir. Unutulmamalıdır ki basit düşme ve yaralanmalarda istirahat ile şikayetler kısa sürede geriler. Gerileme olmaması durumunda çocuk Ortopedi Uzmanına  götürülmelidir. Çocuklarda bağlar kemiklerde daha güçlüdür. Bu nedenle yetişkinlerde bağ yırtığına neden olan yaralanmalar, çocuklarda kırığa neden olabilir. Bu sebeple el bileği, ayak bileği ve diz burkulmaları önemsenmelidir” bu durumda özel değerlendirme teknikleri kullanıyoruz. Çocuklarda yaralanma öyküsünün çok dikkatli olarak değerlendirilmesi gerekir. Bazen çok basit diye düşünülüp araştırılmayan durumlarda önemli yaralanmalar ve kırıklar gözden kaçabilir. Bunun sonucunda tedavi gecikip kalıcı sakatlıklar meydana gelebilir. Unutulmamalıdır ki basit düşme ve yaralanmalarda istirahat ile şikayetler kısa sürede geriler. Gerileme olmaması durumunda çocuk, hekime götürülmelidir.